Anonimna prijava

1. Kaj lahko storim, če ugotovim, da se v delovni sredini pojavljajo neprimerne prakse ali kršitve pravil?

ADK spodbuja vse zaposlene in ostale osebe, da odgovorno in pošteno ravnajo in da prijavijo neprimerne prakse v ADK, ki jih opazijo.

Zaposleni podajo prijavo neprimerne prakse v skladu z internimi pravili glede prijave neprimerne prakse na posameznih področjih (npr. prijave različnih incidentov, neprimernega ravnanja ipd.). V primeru, da takšen postopek ne obstaja ali ni uspešen, zaposleni prijavijo neprimerno prakso zaupniku na predpisanem obrazcu (nahaja se tudi na www.adk.si), z razkritjem svoje identitete ali anonimno, in sicer po elektronski pošti, po telefonu ali pisno po pošti. Ostale osebe kršitve prijavijo neposredno notranji reviziji.

Notranji reviziji se lahko prijavi vsaka neprimerna praksa, ki pomeni:

 • kaznivo dejanje,
 • ogrožanje zdravja in varnosti posameznika,
 • neupoštevanje zakonskih obveznosti (po veljavni zakonodaji in splošnih aktih)
 • okoljsko škodo,
 • nestrokovno ravnanje,
 • zlorabo ali neustrezno rabo sredstev podjetja ADK,
 • namerno zavajanje ali prikrivanje podatkov v zvezi z zgoraj navedenim.

Notranji reviziji se ne prijavlja:

 • podajanje reklamacij za izvedeno storitev,
 • zahteve za povračilo stroškov,
 • nevzdržne razmere v oddelku,
 • nesoglasja z vodjo, ker mu vodja nenehno nalaga novo delo.

Prijavitelj, ki prijavi neprimerno prakso in pri tem notranji reviziji razkrije svojo identiteto, ne sme utrpeti nikakršnih povračilnih ukrepov (kot so na primer izguba zaposlitve ali položaja), razen če je bil sokriv. ADK ne dopušča nobenega nadlegovanja, ustrahovanja, šikaniranja ali povračilnih ukrepov in bo zaščitila vsakega zaposlenega, ki bo v dobri veri vložil prijavo spornega ravnanja.

2. Ali lahko prijavim kršitve predpisov, ki jih zaznam?

Če zaposleni izve oz. sumi, da je v podjetju ADK prišlo do kršitve predpisov, lahko to kršitev prijavi zaupniku (notranja prijava) ali pristojnemu organu za zunanjo prijavo (zunanja prijava). Prijavo lahko podajo vsi zaposleni, zunanji sodelavci in drugi pogodbeni izvajalci in osebe v upravljavskih in nadzornih organih družb podjetja ADK ter vse osebe, ki delajo pod nadzorom in vodstvom zunanjih izvajalcev, podizvajalcev in dobaviteljev.

3. Komu in na kakšen način prijavim kršitve?

Za sprejemanje in obravnavo notranjih prijav je imenovan zaupnik, in sicer Milena Jezernik, pravnica. V času odsotnosti zaupnika nadomešča Larisa Morandel.

Prijavo lahko podate na enega od naslednjih načinov:

 • po telefonu na številki 02/6165-980,
 • po elektronski pošti na e-naslov anonimna.prijava@adk.si,
 • s poštno pošiljko, ki jo pošljete na naslov ADK d.o.o., Miklavška cesta 59, 20311 Hoče, s pripisom: »Ne odpiraj! Zaupniku za notranjo prijavo kršitev po ZZPri«,
 • osebno pri zaupniku po predhodni najavi.

4. Me bo delodajalec zaščitil pred morebitnimi povračilnimi ukrepi, če bom prijavil kršitev?

Seveda. ADK se zavezuje, da ne bo poskušala ugotavljati identitete prijavitelja. Prijavitelj, ki prijavo poda v dobri veri, bo zaščiten pred diskriminacijo in povračilnimi ukrepi. Nihče zaradi prijave ali sodelovanja pri prijavi ne bo izpostavljen pritiskom ali grožnjam, tudi prikritim ne. Prijava se obravnava zaupno in korektno po vnaprej določenem postopku. Prijavitelj za svojo dobronamerno prijavo ne nosi nobene odgovornosti, pod pogojem, da je podal resnično in utemeljeno prijavo.

ADK pravilnik o vzpostavitvi notranje poti za prijavo kršitev

Obvestilo o uporabi spletnih piškotkov

Za namen zagotavljanja boljše funkcionalnosti, uporabniške izkušnje, varnosti, nemotenega delovanja ter štetja uporabnikov na spletnem mestu uporabljamo spletne piškotke.

Nujni piškotki so potrebni za optimalno delovanje spletne strani, ostali piškotki pa se uporabljajo za prilagoditev vsebin in oglasov ter analizo obiskanosti spletne strani.

Za več informacij si preberite pojasnilo o spletnih piškotkih, kjer lahko vedno zavrnete posamezne spletne piškotke.